Het programma

Het programma

Programma zoals deze door OAD ism Unifiller Chris Laarhoven is opgesteld.

Dag 1: zondag 1 mei 2011

Om 18.30 uur meldt u zich bij de incheckbalie van Malev op de luchthaven van Schiphol.
De verwachte vertrektijd van vlucht MA 669 is 20.30 uur. De verwachte aankomsttijd op de luchthaven van Budapest is 22.30 uur. Vervolgens stapt u op vlucht MA 240 naar Beiroet.
De geplande aankomsttijd is 03.15 uur op maandagmorgen.

Bij aankomst wordt u opgewacht door een vertegenwoordiger van “Weerzien met Libanon” en een lokale gids. Na de paspoortcontrole en overige douane formaliteiten wordt u naar het hotel in Tyre gebracht.

Dag 2: maandag 2 mei 2011
Na het ontbijtbuffet is er een bijeenkomst voor alle deelnemers aan de reis. Het programma wordt besproken en u maakt kennis met de Engelssprekende gids. Vervolgens brengt u een bezoek aan het Unifil monument in Tyre. Er volgt een uitleg over huidige situatie m.b.t. tot clusterbommen en mijnen.
De weg wordt vervolgd naar “al bas” waar u de overblijfselen van de Necropolis, het Hippodroom (bekend uit de film Ben Hur) en de triomfboog bekijkt. Vervolgens bezoekt u “al mina” waar overblijfselen te vinden zijn uit de Romeinse en Byzantijnse tijd en van de Kruisvaarders-kathedraal waar ooit de koning van Jeruzalem gekroond werd. De dag wordt besloten bij Toni in de pittoreske vissershaven van Tyre waar gelegenheid is om, onder genot van een drankje, de zonsondergang te aanschouwen.
Diner en overnachting in het hotel in Tyre.

Dag 3: dinsdag 3 mei 2011
Ontbijtbuffet in het hotel.
Vervolgens rijdt u via Tyre Baracks en de graftombe van Hiram, koning van Tyre rond 950 voor Christus, naar Qana. De Libanezen claimen dat Jezus hier zijn eerste wonder verrichtte op de bruiloft van Qana. Aansluitend een indrukwekkend bezoek aan de monumenten die opgericht zijn ter nagedachtenis aan de door de Israel uitgevoerde bombardementen op het Fidji hoofdkwartier in 1986 en de burgerdoelen in 2006 waarbij burgers en UN Militairen omkwamen.
Na een bezoek aan het voormalige gebied van de Pantserondersteuning met de posten 7.12 -7.9 -7.23 -7.8 -7.7 en indien mogelijk de subposten, keert u terug naar het hotel voor een duik in de Middellandse zee of het zwembad.
Diner en overnachting in het hotel in Tyre.

Dag 4: woensdag 4 mei 2011
Ontbijt in het hotel.
Vervolgens staat een bezoek aan het gebied op het programma waar de Alpha Compgnie gelegerd was. Via het oude MP House rijdt u richting Haris en Al Yatun waar u het HQ en de BHP zult bezichtigen. Ook bestaat de mogelijkheid om (indien aanwezig) hernieuwd kennis te maken met “Speedy” en Laila.
Na de lunchpauze brengt u een bezoek aan het weeshuis in Tibnin, dat destijds met Nederlandse fondsen tot stand is gekomen. Na het bezoek aan het kruisvaarderkasteel dat zich in de nabijheid bevindt, keert u terug naar het hotel.
Diner en overnachting in het hotel in Tyre.

Dag 5: donderdag 5 mei 2011
Ontbijt in het hotel.
Vandaag is er een indrukwekkend programma voor u samengesteld.
Via de Coastal road passeert u het Palestijnse vluchtelingenkamp Rachediye. Op weg naar het voormalige Charly-gebied ziet u post 1.8 (Sharif). Vervolgens zullen diverse posten bezocht worden, inclusief de bovenposten.
Er is gelegenheid om te lunchen bij Maha Zabad, een oude bekende bij velen. Vervolgens reist u verder naar Naqoura waar een krans gelegd wordt bij het monument ter nagedachtenis aan alle Unifil militairen die in dienst van de vrede gestorven zijn. Onder begeleiding van UNTSO maakt u hier een tocht langs de “blue line”, de huidige grens tussen Israel en Libanon. Op deze manier krijgt u een goede indruk van de actuele situatie. Dit onderdeel is onder voorbehoud van autorisatie van Unifil.
Aan het einde van de middag keert u terug naar het hotel.
Diner en overnachting in het hotel.

Dag 6: vrijdag 6 mei 2011
Ontbijt in het hotel.
Vandaag een lange dag. Na een vroeg vertrek reizen we door het prachtige Choufgebied naar Baalbek. ‘s Werelds grootste Romeinse schatkamer op archeologisch gebied met tempels ter ere van Jupiter, Venus en Bacchus. Na de lunch in Zahle gaan we naar Libanon’s oudste wijnhuis ‘Ksara’ voor een wijnproeverij.
En dan…. Op naar eens het ‘Parijs’ van het midden oosten, Beiroet!
Kijk je ogen uit in deze mondaine stad ,met zijn vele culturele en archeologische hoogtepunten, waar je ondanks de vele vernieuwings projecten nog steeds de tekenen van de diverse oorlogen kan terugvinden.
Overnachting in het hotel.

Dag 7: zaterdag 7 mei 2011
Ontbijt in het hotel.
In Sidon bezichtigen we het Kruisvaarders Zeekasteel, waarna we een bezoek brengen aan de ‘Karavaan Serai’. Dit handelscentrum dateert uit de 17 e eeuw. Deze diende als opslag van handelswaar en herberg voor mens en dier. Na een wandeling door de ommuurde Soukh (Markt) brengen we een bezoek aan een geheel gerestaureerde Hammam die stamt uit de Mammelukse periode.
Vervolgens brengen we een bezoek aan het Zeepmuseum dat in de 19e eeuw zeep fabriceerde voor de Hammams in de weide omgeving.
In de middag keren we terug naar Tyre waar we ontvangen zullen worden door de voormalige Libanese ambassadeur in Nederland Khalil al Khalil. Wij zijn te gast op zijn citrusplantage waar hij ons een mooie herinnering aan deze reis zal opspelden. Onder genot van een drankje, zullen we het, door de Ambassadeur beschikbaar gestelde huis, dat dienst gaat doen als Holland-Lebanon-House gaan bezichtigen. Op de plantage genieten we van een BBQ.
Diner en overnachting in het hotel.

Dag 8: zondag 8 mei 2011
Na het ontbijt is deze dag ter vrije besteding.
U heeft gelegenheid om nog een beetje bij te kleuren, de watersporten nog even te proberen en wat inkopen te doen. Een lekkere relaxte dag om bij te komen van alle indrukken die de hele reis ongetwijfeld opgeleverd hebben.
Deze avond staat er een Libanese avond op het programma. Lekker eten, zang en dans horen daar natuurlijk bij.
Overnachting in het hotel.

Dag 9: maandag 9 mei 2011
Na een korte nachtrust vertrekt u rond middernacht naar de luchthaven van Beiroet. Vlucht MA 669 vertrekt om 04.00 uur (lokale tijd) vanaf Beiroet. De aankomsttijd in Budapest is 06.00 uur. Om 07.05 uur vliegt u verder per MA 660 naar Amsterdam waar u om 09.15 uur aankomt. Hiermee komt de “Weerzien met Libanon reis” ten einde.